Novi Sad

Novi Sad je, drugi najveći grad u Srbiji, glavni grad Autonomne Pokrajine Vojvodine i administrativni centar Južnobačkog okruga. Lociran je na jugu Panonske ravnice, na granici Bačke i Srema, na obali Dunava, okrenut ka severnim obroncima Fruške gore.

Osnovan je 1694. godine, kada su srpski trgovci formirali koloniju preko Dunava sa Petrovaradinske tvrđave, habsburškog strateškog vojnog položaja. U 18. i 19. veku postao je važan trgovački i proizvodni centar, kao i centar srpske kulture tog perioda, zaradivši nadimak srpske Atine. Grad je bio teško razoren u revoluciji 1848. godine, ali je kasnije obnovljen. Danas je, zajedno s glavnim gradom, Beogradom, Novi Sad industrijski i finansijski centar srpske privrede. Takođe je proglašen za jedan od gradova kulture za 2021. godinu kao i za Evropsku prestonicu mladih 2019.

TURIZAM

Broj turista koji posećuju Novi Sad svake godine postepeno se povećava od 2000. godine. Svake godine, početkom jula, tokom tradicionalnog muzičkog festivala EXIT, grad je pun mladih ljudi širom Evrope. U 2008. godini festival je posetilo preko 200.000 ljudi. Osim EXIT festivala, Novosadski sajam privlači mnoge poslovne ljude u grad. U maju je grad najveća poljoprivredna predstava u regionu, u kojoj je 2005. godine posetilo 600.000 ljudi. U centru grada nalazi se i turistička luka kod Varadinskog mosta, koja ugošćava različite rečne krstarice iz cele Evrope koje krstare rekom Dunavom.

Najprepoznatljivija struktura u Novom Sadu je Petrovaradinska tvrđava, koja dominira gradom i sa pejzažnim pogledom na grad. Pored tvrđave nalazi se i istorijsko naselje Stari Grad, sa puno spomenika, muzeja, kafića, restorana i prodavnica. U blizini je i Nacionalni park Fruška gora, oko 20 km (12 mi) od centra grada.